Val di Fassa (Trentino): izleti


post-title

Priča o trekking izletima Val di Fassa, koja je jedna od glavnih dolomitskih dolina uključenih u Trentino Alto Adige, s opisima i vremenima pješačenja stazama.


Planinarenje Catinaccio Vajolet

U trećoj dekadi jula srpnja 2008. otišli smo u Val di Fassa provesti nekoliko dana planinareći planinama Dolomita.

Imali smo ukupno 3 dana da ih provedemo i popisujemo po kronološkom redoslijedu. Prikladnom žičarom koja kreće iz središta sela Vigo di Fassa popeli smo se na 2000 metara u Ciampedieju.


Odavde smo nastavili pješice stazama 540 do utočišta Gardeccia i 546 do utočišta Vaiolét (2243m) odakle smo se mogli diviti sjajnim kulama Vaiolét. Vrijeme putovanja 2 sata u jednom smjeru i 1,50 sati povratka.

Široka staza, zbog uglavnom šljunčanog dna, nije nam omogućila znatno smanjenje vremena potrebnog za povratak.

Utočište Viel del Pan

Drugi lijepi panoramski izlet bio je onaj do utočišta Viel del Pan s kojeg se pruža prekrasan pogled na Marmoladu (m. 3230), Sas de Pordoi (m. 2950) i Piz Boé (m. 3152).


Iz Vigo di Fassa stigli smo do prijevoja Fedaia kod istoimenog umjetnog jezera, vozili se oko 20 kilometara automobilom prikladnom državnom cestom, oduzimajući nekoliko minuta vremena s obzirom na oskudni promet.

Odavde počinje staza 601 koja se vrlo brzo uspinje do m. 2300 i onda se smjestite oko te nadmorske visine u blagim usponima i padovima između malih razlika u visini do utočišta.

Vrijeme putovanja je 2 sata na vanjskom putovanju i 2 sata na povratnom putu.


Put utočišta Col Rodella Pertini

Iskoristivši žičara Col Rodela koja počinje od Campitella (u Ladinu (Ciampedel)) otišli smo na nadmorsku visinu od 2327 metara u blizini utočišta Col Rodela.

Odatle smo nastavili pješice prema kolodvoru utočišta (2298m), Sandro Pertini-a (2300m) i Sasso Piatto-a (2301m) s kojeg smo mogli vidjeti i Alpe di Siusi.

Preporučena čitanja
  • Trentino Alto Adige: izleti u nedjelju
  • Val di Fassa (Trentino): izleti
  • Val Pusteria (Južni Tirol): što vidjeti
  • Dolomiti (turizam): na kojima se nalaze očaravajući vrhovi
  • Ortisei (Južni Tirol): što vidjeti

Vrijeme je od jutra bilo oblačno, uz neznatne otvore na nebu i tmurne zrake sunca u kasno jutro.

U ranim popodnevnim satima iznenađuje nas snažna oluja s tučom na povratnoj stazi koja nas prisiljava na prisilno zaustavljanje u utočištu Sandro Pertini u nadi da će se oluja smiriti.

Potpuno utopljeni odlučujemo nastaviti putovanje nakon 15 minuta, s obzirom na upornost oluje i značajan pad temperature.

Na putu pronalazimo punu bujicu koju uspijevamo prekrižiti tvoreći ljudski lanac zajedno s ostalim planinarima.

Sada blizu žičare Col Rodella, vozač šumskog kamiona nudi nam vožnju, odvodeći nas do žičara.

Napokon smo se uspinjali žičarom i krećemo za silazak, ali motor nas zaustavlja u praznini s vozačem koji kaže da su "samo" električni pražnjenici, u stvari oluja je i dalje trajala.

Vrijeme hodanja 2 sata prema van i 2 sata povratka.


Izlet do jezera Carezza

Na dan odlaska za povratak zaustavili smo se na jezeru Carezza, tipičnom prirodnom planinskom jezeru zatvorenom u sliv koji ima karakteristiku da ima prozirne vode s tisuću odraznih mjesta, gdje razne vrste alge i ribe imaju svoje prirodno stanište.

Oznake: Trentino Alto Adige
Top