Matera (Basilicata): što vidjeti u gradu Sassi


post-title

Što vidjeti u Materi, jednodnevni plan koji uključuje glavne spomenike i znamenitosti, uključujući panoramski put Sassija i dva okruga, Sasso Barisano i Sasso Caveoso.


Turističke informacije

Matera je poznata po takozvanoj Sassi, to je drevnom dijelu grada koji raste nadvijen uz strane Gravine, duboke doline ugrađene u vapnenačke stijene isklesane vodenim putovima.

Dvije četvrti, Sasso Barisano i Sasso Caveoso, koje je u središtu razdijeljeno brdom Civita, čine stambeni sustav vrlo drevnog podrijetla i upisane su u popis UNESCO-ve svjetske baštine.


Sasso Barisano, smješten na rubu litice, smješten je u srcu starog grada, Sasso Caveoso, okrenut prema jugu, karakteriziraju pećinske kuće koje se spuštaju u koracima.

Civita je stjenoviti izdanak koji razdvaja dvije Sassi, na vrhu kojih se nalaze Katedrala i plemenite palače.

Kuće su djelomično ili u cijelosti iskopane od tufa, neke imaju zidano pročelje, a staze koje vode do viših kuća krovovi su nižih, tvoreći niz zavojitih i strmih uskih ulica koje se konvergiraju oko malih trgova zvanih četvrti.


Krov mnogih kuća odgovara terasi gornje kuće, stvarajući posebnu igru ​​spajanja.

U tom su kontekstu umetnute crkve i palače čiji su arhitektonski ukrasi urezani izravno u stijenu.

Što vidjeti

Katedrala Matera, datira iz trinaestog stoljeća, ima unutrašnjost s tri neba u kojima su sačuvana različita djela, uključujući fresku Posljednjeg suda, pripisanu Rinaldu da Tarantu, Madonni delle Grazie između svetaca Ilarioa i Giovannija, pripisanu Domizio Persio, drveni zbor koji je urezao Giovanni Tarantino.


Ostale crkve koje zaslužuju posjetiti su crkva San Domenico, crkva San Francesco i crkva San giovanni Battista.

Nacionalni arheološki muzej prikuplja arheološke nalaze iz iskopavanja Tirlecchia, Trasanoa i Timmarija, kao i zbirku ukrašenih keramika i keramike iz brončanog i željeznog doba.

Preporučena čitanja
  • Basilicata: izleti u nedjelju
  • Accettura (Basilicata): što vidjeti
  • Pisticci (Basilicata): što vidjeti
  • Melfi (Basilicata): što vidjeti
  • Acerenza (Basilicata): što vidjeti u selu

U podnožju grada, na raznim točkama s pogledom na liticu Gravine, panoramski put Sassi koji pruža vrlo sugestivne poglede na dvije doline Sasso Barisano i Sasso Caveoso, razdvojene stjenovitim obronkom Civita, na kojem stoji Apulijska romanička katedrala iz trinaestog stoljeća, dostupna je slikovitim putem Duomo.

Spuštajući se u četvrti Caveoso, dolazite do trga s pogledom na crkvu San Pietro Caveoso, kojom dominira velika litica, s malom crkvicom uklesanom u stijenu posvećenu Santa Maria de Idrisu, dostupnom stubama u blizini crkve špilja Santa Lucia alle Malve.

Nastavljajući panoramskom cestom i zaobilazeći pravac Civita stižete do četvrti Barisano, one koja je najviše izgrađena između dviju aglomeracija.

S trga crkve Sant'Agostino, smještenog nasuprot pozadini Gravine, pogled na povijesni centar i samu Gravinu sugerira.

Na suprotnoj strani Gravine, visoravan Murgia upotpunjava evokativni krajolik, gdje su sačuvane brojne kamene crkve.

Moderni dio grada smješten je na polici.

Oznake: Basilicata
Top