Kako napraviti glauč od matičnjaka kod kuće

post-title

Klasična metoda za pripremu matičnjaka glacé kod kuće, recept zasnovan na velikom kestenu zvanom marroni i s nekoliko dodatnih sastojaka, uključujući vodu i granulirani šećer.


Potrebni sastojci

- 800 grama kestena

- 1 litra i 250 ml vode


- 1,4 kg granuliranog šećera

- šećer od glazure

Priprema Marron glacèa kod kuće

Na svakom kestenu napravite mali rez koji uključuje cijeli obruč, a zatim uronite sve u lonac pun vode na cijelu noć kako biste lako uklonili oguljenje i kožu.


Sljedećeg dana lonac s kestenima stavite na vatru i dovedite vodu da prokuha, te ostavite da se kuha dvije minute, odbrojano je od ključanja.

Kad to učinite, nakon što ste isušili kestene, nježno uklonite koru i kožu da ne biste razbili kestene.

Ako nije moguće potpuno ukloniti kožu, dotični kesten stavite u lonac s čistom vodom, dakle ne onom koji je već korišten, da prokuha i prokuhajte kako biste olakšali odvajanje.


Nakon ovog koraka grupirajte sve kestene i složite ih u košaru kako biste ih parili, kuhajući ih desetak minuta i čekajući da postanu dovoljno mekani da bi ih mogli probiti čačkalicom.

Izvadite kestene iz košarice i stavite ih u hladnu vodu da prestanu kuhati.

Preporučena čitanja
  • San Giuseppe palačinke sa grožđicama
  • Jednostavan i brz klasični recept za pita od jabuka
  • Charlotte s mousseom od tamne čokolade
  • Džem od malina pekmez s bademima, lješnjacima i pinjolama
  • Torta s brašnom od kestena, pinjolama i grožđicama

Sada nastavite s pripremom sirupa, otopite 900 grama šećera u litri vode, stavite u lonac na štednjaku.

Nakon što je tekućina počela da ključa, stavite kestene u košaru i kuhajte 4 minute na srednje jakoj vatri, izbjegavajući da vrenja postanu prejaka i uzrokuju lomljenje kestena.

Umočite kestene u još vrući sirup i ostavite ih da se prirodno ohlade 24 sata, ponavljajući ovu operaciju zajedno s prethodnom tri dana zaredom, intervalirajući interval od dvadeset četiri sata.

Drugog i trećeg dana bit će potrebno dodati oko 500 grama šećera i četvrt litre vode, kako bi se ponovno uspostavila ispravna razina sirupa, koja uvijek mora biti dovoljna da se kesteni potpuno prekriju.

Nakon trećeg dana izvadite kestene iz tekućine i osušite ih na listu pergamentnog papira.

U zdjeli pomiješajte tri žlice šećera od glazure s dvije žlice prethodno dobivenog kestenovog sirupa, a zatim dobro okrenite i četkom rasporedite pripravak po kestenima kako bi postali ljepši i slađi okus.

Domaće glečeve od matičnjaka možete držati nekoliko dana u limenoj kutiji koja se dobro zatvara.

Napravite sami mirise za dom (Siječanj 2021)


Oznake: slatkiši
Top